Az autószerviz fontossága a kisteherautók klímaberendezésének megfelelő működésében

Az autószerviz fontossága a kisteherautók klímaberendezésének megfelelő működésében

Az autóklíma mint kényelmi berendezés jelenik meg gondolatunkban a legtöbbször. Egy kisteherautó esetében azonban ennél messze többet jelent. A kisteherautók egy vállalkozás munkaeszközei, egyben saját vagy munkatársunk munkahelyei is egyben. A karbantartás és a megfelelő működés legfontosabb céljaira az Autó Pátkai csapata mutatott rá:

A kisteherautók általában hosszabb időt töltenek utakon, gyakran extrém időjárási körülményeknek kitéve. Tárolásuk nem mindig oldható meg garázsban vagy fedett, árnyékos helyen. Ha a klíma nem működik megfelelően, akkor munkatársunk hosszú órákon keresztül kénytelen rossz és veszélyes körülmények között dolgozni.

A túl magas hőmérséklet csökkenti a vezetési teljesítményt, álmosít, lankad a figyelem és a koncentráció. Melegben jelentősen romlik a sofőr reakcióideje. Ez is mutatja, hogy a probléma messze túlmutat a kényelmen, noha egy egész napos munkavégzés komfortérzete már önmagában sem elhanyagolható tényező. Szintén a klíma felel az utastér páratartalmának szabályozásáért is. Esős időben nagyban megkönnyíti a vezetést, ha pillanatok alatt eltűnik a pára a szélvédőről, miután bekapcsoltuk a klímát.

Az autószerviz kiemelte, hogy a nem megfelelő kabinhőmérséklet és a por szűrésének hiánya a munkavállaló egészségkárosodásán és kockázatossá váló munkakörülményein túl a jármű gyorsabb elhasználódásához is hozzájárul. Egyrészt egy olyan munkahelyet, ahol rossz érzés tartózkodni kevésbé is fognak megbecsülni az ott dolgozni kényszerülők és állapotának megőrzése nem lesz prioritásuk, másrészt a meleg és párás környezet káros hatással lehet a kárpitokra és más belső felületekre is. A szövetek sérülékenyebbé válnak, hamarabb koszolódnak és szakadnak el, a műanyag borítások gyorsabban öregednek, viseltesebbnek látszanak.

A kisteherautók esetében is szükséges a klíma átvizsgálása, feltöltése, szűrőinek cserélése minimum évente egyszer, de az erős igénybevétel miatt ez akár sűrűbben is időszerű lehet. Ez a költség elenyésző ahhoz képest, amennyit nyerünk a munkakörülmények javításával.