Fiatalkori csípőfájdalom okai és kezelése

Fiatalkori csípőfájdalom okai és kezelése

A csípőfájdalom az idősek betegsége, gondolják sokan, pedig fiatalabb korban, egészséges életmód mellett is jelentkezhet. A fájdalom többféle módon alakulhat ki és kiváltó okai is különbözőek.

Csípőfájdalom kialakulhat intenzív mozgás vagy nehéz fizikai munkavégzés közbeni túlterhelés miatt, de felléphet sportolás közben és az után gyulladás miatt is. Ha a fájdalom tartós vagy rendszeres mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A csípőfájdalom általában a csípőízületen belüli okra vezethető vissza, leggyakoribb formája a csípő becsípődéses vagy ütközéses szindrómája. Tünetei mozgás közben vagy az után jelentkeznek (sportolás, nemi aktus), valamint ülő testhelyzetben és annak megváltoztatásakor, felálláskor. A fájdalom jelentkezhet fokozatosan vagy hirtelen is. Hosszabb távon a porc károsodását is okozhatja, aminek kezelése nehezebb. Ha a fájdalom a csípő hajlítása, forgatása közben jelentkezik, akkor valószínűleg az ízületi ajak sérülése, szakadása állapítható meg. Ennek egyik kiváltó oka a csípő olyan fejlődési rendellenessége, ami csak később, felnőtt korban okoz fájdalmat. A fájdalmas károsodások kialakulásához hosszabb-rövidebb időre van szükség a deformitás súlyosságától és a fizikai aktivitás mértékétől függően.

Csípőfájdalmat ízületen kívüli okokra is vissza lehet vezetni. A csípő és a derék környékének szalag- és ínsérülései, lágyrészek sérülései, becsípődései is okozhatnak fájdalmat.

A pontos okok feltárásához a szakorvosi vizsgálat mellett röntgen és MRI felvételre van szükség. Ezek értékelése után választható meg a terápia, ami leggyakrabban gyógytorna. Fontos a megfelelő technika megismerése és elsajátítása annak érdekében, hogy a kezeléseken és otthon is helyesen alkalmazható legyen. A gyógytorna nem csak a jelenleg meglévő tünetek csillapítását, hanem azok megelőzését is szolgálja. A gyógytorna mellett a szakorvos gyógyszeres, esetleg injekciós kezelést is alkalmazhat.

A csípőfájdalom jelentkezését komolyan kell venni. Fiatalabb korban még nem feltétlenül jelentenek azonnal súlyos problémát vagy tüneteket a fentiek, de az idősebb korban beültetésre kerülő csípőprotézisek jelentős része (55-60%) olyan rendellenességre vezethető vissza, ami korban alakult ki. A korai felismeréssel a tünetek kezelhetőek és megelőzhetőek, csökken annak az esélye, hogy később protézis műtétre legyen szükség.