Hogyan történik a rovarirtás – hangyák, csótányok, poloskák

Hogyan történik a rovarirtás - hangyák, csótányok, poloskák

Természetes, hogy különféle rovarok élnek körülöttünk, de eljöhet a pont, amikor az együttélés terhessé válik számunkra. Ez nem csak ízlésbeli kérdés, sokszor egészségügyi kockázatot is jelent a kártevők jelenléte otthonunkban. Vannak esetek amikor elég különféle házi praktikákat alkalmaznunk, takarítanunk vagy szúnyoghálót felszerelnünk, máskor a rovarirtás veszélyei miatt érdemes szakember segítségét kérnünk.

A hangyairtás nehézsége, hogy a boly sokszor nem elérhető vagy nem ismert helyen található, miközben a sikeres irtás kulcsa, hogy a teljes hangyakolóniára kiterjedjen. A rovarirtás során ezért fel kell használni a hangyák munkavégzését. Az irtás történhet hagyományos permetezéssel vagy porral, ami a vonulási útjukon tapad a hangyákhoz, akik behordják a mérget a bolyba. Mivel a hangyák megeszik elhullott társaikat, így mérgezett csalétkes rovarirtás is hatékony lehet, aminek során nem csak a csalétket elfogyasztó egyedek pusztulnak el, hanem a tetemüket elfogyasztók is.

Az épületek réseibe, hézagaiba magukat befészkelő csótányoknál kevés népszerűtlenebb kártevő van. Különböző fajtáikkal szemben különféle irtási és védekezési módok hatékonyak, ezért sokat segíthet egy szakembernek ha egy konkrét példány tetemével könnyítjük a beazonosítást. Csótányirtás történhet hagyományos permetezéssel, esetleg ködöléssel kiegészítve vagy a lakást használók komfortérzetét alig befolyásoló gélezéssel. A gélezést szakszerűen alkalmazva hosszú távú hatást érhetünk el, mivel az irtószer nem kerül feltakarításra. A gél szelektív irtószer, így a környezetet a lehető legkevésbé károsítjuk.

A kórházak, szállodák és panelok réme az ágyi poloska. A poloskairtás két alkalommal végzett méregmező képzéssel történik, ami során hat órán keresztül nem lehet a helyiségben tartózkodni. A rovarirtás során elpusztulnak a bútorok réseibe vagy akár a tapéta alá beférkőző kártevők. Az ismételt irtásra a poloskák életciklusa miatt van szükség, hogy a petékből frissen kikelő egyedek is elpusztuljanak.

A darázsirtás veszélyes, mindig szakembert igénylő feladat. A darazsak csípése méreganyagot juttathat az emberbe, ami akár súlyos allergiás reakció válthat ki. A rovarirtás módját a fészek elhelyezkedésétől függően választja meg a szakember. Ha az irtás sikeres, a darázsfészek eltávolítása nem feltétlenül szükséges.